Case study

Saga Stolen

Ny stolsmodell med fokus på formgivning för det stilmedvetna kontoret.

Introduction

Support Design AB tillverkar och distribuerar ergonomiska stolar. Sedan starten för 30 år sen har företaget gjort succé på en internationell marknad med sina ergonomiska produkter.

Challenge

Support Design ville ta fram en ny stolsmodell med fokus på formgivning för det stilmedvetna kontoret då det generella intresset för inredning, skandinavisk design och i synnerhet Bruno Mathsson har ökat. Devex Mekatronik AB fick i uppgift att konstruera en ny, kompakt stolsmekanism runt en förutbestämd design framtagen av No Picnic AB – Saga Stolen.

Solution

Devex Mekatronik ansvarade för konceptgenerering, konstruktion, prototypframtagning och verifiering för att få mekaniken att kännas lika gedigen och vara i paritet med utseendet på Saga stolen. Den stora utmaningen var att reducera storleken på mekaniken med bibehållen funktionalitet som tidigare modell.
Mekanismen konstruerades med gällande normer och standarder för att klara alla hållfasthetstester hos SP. Devex Mekatronik tillhandahåller även allt underlag om vidareutveckling och produktvård önskas.
Under projektet hölls jämn kommunikation med både No Picnic och Support design med många avstämningar för att hålla tidplanen.

Conclusion

Devex Mekatronik levererade en prototyp och komplett konstruktion med fullständigt underlag för tillverkning. Saga Stolen har sedan dess gjort stor succé hos kunder och på möbelmässor och tillverkas idag i serie efter stor efterfrågan, såväl nationellt som internationellt.

Devex Mekaniks roll i projektet

  Huvudansvar Delansvar
Konceptframtagning x  
Mekanisk konstruktion x  
Prototypgenerering x  
Test/Verifiering   x
  • Available in: Svenska
  • Viewed: 250
  • Tagged: stol